KajKarlsson Oikeutta eläkeläisille!

Eläkkeiden leikkaukset purevat myös tuleviiin eläkkeisiin

Nuoret eivät tunnu ymmärtävän että kun eläkeläisten asemaa kurjistetaan muutos on pysyvä ja koskee myös tulevia eläkeläisiä!!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Reijo Jokela

"muutos on pysyvä". Ihmeellistä, että kun asiaan on vuosien varrella tehty monia muutoksia, niin nyt on jostakin lopullisesta ratkaisusta kysymys.
Sitäpaitsi eihän mitään kurjistamista edes olla tekemässä, vaan eläkeläiset vaativat lisää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä se ymmäretään. Tällä hetkellä eläkkeiden lähtötaso on 53% suhteessa palkkaan. Väitetään sen tippuvan 40%.

Tulevat eläkeet lähtötaso 40% ja tippuu 20%. Tulevia eläkkeitä ei vain korjata tuolla mitä te ehotatte. Eläkemaksut vain kasvavat ja meidän eläkkeisiin ei jää yhtään enempää. Jo tällä hetkellä rahastoitiin menee alle 10% 24,8% eläkemaksusta. Tilane tulevien eläkkeiden kohdalla vain huononee työnverotuksen kasvaessa. Työttömyyden sen vuoksi lisääntyessä.

Ne virheet tehtiin 90 luvun alusta asti. Tiedettiin, että eläkeikää olisi pitänyt nostaa nopeasti samoin eläkemaksua. Keskityttiin kumoamaan väitteet eläkepommista. Minäkin vielä uskoin silloin sak:n poliittisesti valittuja suojatyöläisiä. Valetta oli alusta loppuun.

http://www.etk.fi/fi/gateway/PTARGS_0_2712_459_440...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikö palkoista perityt eläkemaksut kata nykyisiä eläkkeitä, vai miksi eläkeikää ja maksuja olisi pitänyt nostaa? Ja väitetty eläkepommi, milloin se saapuuuu?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Piti rahastoida tuleviin eläkkeisiin, jotta edut ovat suurinpiirtein samat. Oma eläkeikäni on jo 68. Lasteni 71. Te näitte nuorena eläkkeelle. Eläkemaksuilla ei juuri kuormitettu. Julkiset eläkkeet vielä suuremmat. Kaikenlaiset lisäeläkejärjestelyt.

Kyllä eläkepommi on lauennut. Tätä sillä tarkoitettiin. Se purettiin leikkaamalla tulevia eläkeitä ja hillitsemällä eläkemenojen kasvua.

Törkeää. Kyllä lasten niskassa eläminen pitäisi lopettaa. Hyvä olisi pistää terveet alle 70v takaisin työelämään. Se olisi oikeudenmukaista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

"Törkeää. Kyllä lasten niskassa eläminen pitäisi lopettaa. Hyvä olisi pistää terveet alle 70v takaisin työelämään. Se olisi oikeudenmukaista."

Heh, heh - Tienaat miljoonia jos keksit edes yli 50-vuotiaille töitä. Pyydät vain provikaa ja voit heti ruveta hommaamaan duuneja sadoille tuhansille.

Lupaan sinulle 20% palkastani kun hommaat minulle työpaikan. Olen 65-vuotias. Lycka till.
P.S. Hallitsen monia ammatteja, joten tehtävä on varmaankin helppo. ;>/

Henry

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #11

Kielitaitoakin taisi löytyä omiksi tarpeiksi?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #12

Juu ja kyllä mä väännän nuppiini minkä tahansa eurooppalaisen kielen suht. nopeasti.
Nuorempien kanssa voin kisata koska tahansa. :)
Olen vain laiska, jos ei ole motiivia oppia.

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #11

Mihin luulisit meidän päätyvän. Eläkeikä on 68. Pitkäaikaistyöttömiksi tietysti ennen eläkettä. Tästä ajatuksesta lähtee myös etk. Eivät ne usko meille töitä löytyvän 65v. Mutta tasapuolista se olisi teille saada samaa lääkettä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #15

Muista, ettemme me ole olleet sitä lääkettä tyrkyttämässä. Käänny kostossasi heidän suuntaan, jotka sen myrkyn keitti. Valista ihmisiä siitä ketkä teki ja mitä tekivät.

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #16

Eihän siitä ole kysymys. Oikein olisi tietysti tasata eläkemenoa. Leikata myös nykyisiä eläkkeitä ja tasata tulevien eläkeläisten kanssa tämä asia. Nyt ne jotka todella maksavat kovia eläkemaksuja koko työuransa joutuvat todella huonoon asemaan. Voisin kuvitella, että tämä systeemi sortuu, kun asiat valkenevat. Itse säästämällä ja rahastoimalla tuollaisia summia, keskipalkasta 100 00 e/ vuosi pääsisi todella huomattavasti parempaan tulokseen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #15

Tuo on hyvä lähtökohta, menköön kaikilla yhtä huonosti; sarkasmia.

Kyllä tuota samaa lääkettä jo moni nauttii. Onhan nytkin eläkeikä 63 tai sen yli, mutta monet jäävät aikaisemmin eläkkeelle. Samoin ennustetaan siinä sinun linkittämässäsi jutussa tapahtuvan myös tulevaisuudessa, joko pakosta tai vapaaehtoisuudesta.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta minä toivon, etteivät pahimmat skenaariot toteudu. Kyllä tämän lamankin on joskus loputtava.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #6

Nykyiset nuoret ja keski-ikäiset ovat eläneet törkeästi meidän vanhempien niskoilla! Oikeus ja kohtuus olisi, että lähtisivät samalla tavalla tyhjästä, kuten mekin aloitimme. Ei voi aina odottaa, että pappa betalar.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Tulevat eläkeet lähtötaso 40% ja tippuu 20%."

Mihin tämä perustuu. Eläkettä kertyy karttuman mukaan, joka on tulevaisuudessa 1,5%. 40 vuoden työura tuo 60%:n karttuman palkasta. Tätä pienentää elinaikakerroin. Mutta 20%, mistä tämä tieto?

Tuossa omassa linkissäsi sanotaan, että...

"Vuonna 2012 keskieläke oli lähes 1 500 euroa kuukaudessa. Eläkkeiden ostovoima kasvaa jatkuvasti ja vuonna 2080 keskimääräinen eläke on lähes 3 400 euroa vuoden 2012 hintatasossa."

Ostovoima on siis laskelmien mukaan yli kaksinkertainen 2080 vuoden 2012 hintatasossa. Pitäisikö vanhemman sukupolven olla tästä kateellinen?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #7

Luinkin, mutta en löytänyt mainitsemaasi kohtaa; ehkä kerrot mistä se sieltä löytyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Tarvittaessa voidaan myös laskea eläketulon rajaa, jonka ylitettyään eläkeläinen joutuu maksamaan ylimääräistä 6% solidaarisuusveroa . Tämän ei luulisi olevan kovinkaan vaikeaa, sillä nyt raja on kovin korkea eli 45 000 euroa vuodessa.

Ainoastaan 10% eläkeläisistä maksaa ylimääräistä solidaarisuusveroa eläkkeestään !

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #8

Asiaa on käsitelty useissa kohdissa. Sivu 31, sivu 32 jne... myös syyt on selvitetty. Mutta olet lukutaitoinen, joten käytä sitä taitoa.

Siis, vaikka nyt kaksikymppinen voi jäädä aikaisintaan työeläkkeelle 68vuotiaana hänen eläkettään leikkaa elinajanodoteleikkuri joka oli muistaakseni 0.73. Täyden eläkkeen hän saisi jos pysyisi työelämässä hieman yli 71v ikään. No näin odotetaan tapahtuvan vain harvoin. Käytännössä uskotaan työssä pysyttävn 65v pintaan. Nämä leikkaavat eläkkeen lähtötasoa.

Todellakin eläkealkaa tippumaan saman leikkurin ansiosta mistä te valitatte tällä hetkellä. Ja kun eläkkeen lähtötasokin on ollut vain 38,1% palkasta 20vuoden eläkkeellä olon jälkeen se tippuu 20% tasoon.

Kyllä ne sieltä löytyvät.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #19

Tarkoitat kohtaa 4.3.5. jossa kerrotaan, että keskiansio vuonna 2080 on 8635€ ja keskieläke 3354€ (eli tuo 3354 on 38,8% tuosta 8635€:sta). En tiedä, että onko laskelmassa huomioitu jotenkin elinaikakerrointa (uskon, että on), mutta mikäli ei ole, niin silloin elinaikakertoimena käytetään 0,763x3354€=2559,10€/kk. Sitten kohta samasta linkistä:

"Vuonna 2012 keskieläke oli lähes 1 500 euroa kuukaudessa. Eläkkeiden ostovoima kasvaa jatkuvasti ja vuonna 2080 keskimääräinen eläke on lähes 3 400 euroa vuoden 2012 hintatasossa."

Tuollakin laskukaavalla ostovoima kasvaa n.70% verrattuna nykytilanteeseen. Osaan siis lukea ja laskea. Tuollakaan skenaariolla emme ole 20%:ssa.

Laskelmissa käytettyjä kaavoja en tunne ja lisäksi puhutaan keskipalkoista ja keskieläkkeistä. Tosiasia on se, että ainakin nykyisen lainsäädännön mukaan eläkettä karttuu jokaisesta palkkaeurosta tulevaisuudessa 1,5%. Joten 40 vuoden työskentelyllä karttuma olisi 60% palkasta (siis siitä palkasta jota kukin on saanut ko. aikana, ei siis 60% loppupalkasta). Sinun tulee kuitenkin huomioida, että vaikka keskipalkka on 8635€ vuonna 2080, niin sitä se ei ole ollut 2060 tai 2040, josta keskimääräine karttuma on aivan eri euroluokkaa kuin lopussa. Indeksien osuutta laskelmassa en myöskään osaa arvioida kun en tunne kaavaa.

Hyvä, että myös sinä olet indeksistä huolissasi. Tosin samaa indeksiä käytettäessä ei suhde nykyisten ja tulevien eläkkeiden osalta suhteellisesti muutu.

Pekka Pylkkönen

Enemmän tuleviin eläkkeisiin kuitenkin vaikuttaa nykyinen työn ylihinnoittelu johon kohtuuton Eläkemaksu on iso syyllinen. Se aiheuttaa työttömyyttä, joka laskee sekä eläkkeen perusteena olevaa palkkaa että eläkemaksukertymää. Kaikki häviävät - paitsi nykyiset eläkeläiset.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Pieni kertaus historiaan.

Karttuneet eläkkeet olivat järjestelmän alussa pieniä, joten vuonna 1969 luotiin vähimmäiseläkesääntö, joka antoi vanhimmille ikäryhmille tietyin edellytyksin 16-22%:n tasoisen eli paremman eläkkeen kuin varsinainen karttumasääntö edellytti. Vuoden 1975 uudistuksessa näitä vähimmäiseläkkeitä vielä korotettiin 25 tai 33 prosenttiin palkasta ja siitä edelleen vuoteeen 1983 mennessä 29 tai 38 prosenttiin palkasta. Alempi prosenttiluku koski ennen 1.7.1975 ja jälkimmäinen myöhemmin eläkkeelle siirtyneitä.

Kuten olen muissa yhteyksissä kertonut, niin alkuaikojen eläkkeet eivät olleet suuria, josta johtuivat pienemmät eläkemaksut. Yllä kuvattu tilanne tarkoitti sitä, että eläkkeelle siirtyneet eivät ollet ansainneet karttumien kautta koko eläkettään, vaan työssäkäyvä ikäluokka maksoi heille ansaittua suurempaa eläkettä. Minusta ihan oikeutetusti, sillä ei noilla alle 40%:n eläkkeillä kukaan rikastumaan päässyt, ja olipahan "leipäjonoissa" tätä myöten hiljaisempaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

1) Ja rahastoista pitäisi maksaa ulos jotakin vasta sitten kun herrat Jokela, Lehto ja Pylkkönen pääsevät eläkkeelle, niinkö?
Vai ei koskaan?
2)Paalataan vain rahaa pääasiassa ulkomaille ja kaikki hyvin?

3)Suostutteko siihen, että näiden rahastojen tuotosta korotetaan kaikkein pienempiä eläkkeitä? (Mitenköhän sekin tehtäisiin?)

4)Koska tuohon eläkerahakasaan saa kajota?

5)Kun teistä tulee eläkeläisiä?

6a)Mitä pitää tehdä, jotta rahastojen vuosittaisen (osa)tuottoon saa koskea?
6b) Nostaa eläkemaksuja vai?

7) Mitä ehdotatte ratkaisuksi, jotta eläkemaksuista olisi joskus jotakin hyötyäkin eläkeläisille?

Henry

Pekka Pylkkönen

Rahat voisi sosialisoida ja palauttaa kullekin maksujen (-jo nautitun eläkkeen) mukaisessa suhteessa. Valtio ryhtyy maksamaan budjetista peruseläkettä suuruudeltaan 750€/kk korjattuna tuloluokan hintaindeksillä. Rahastointi lopetetaan.

Kuka haluaa maksaa satoja miljoonia vuodessa pelkästään rahastojen hallinnoinnista kun tuotto on niin surkea kuin se on?

Käyttäjän KajKarlsson kuva
Kaj Karlsson

tulipa mieleen keskustelusta että pitää myös miettiä kuka maksaa niiden eläkkeet jotka eivät voi/halua hankkia ja elättää lapsia tuleviksi eläkkeen maksajiksi. Nythän väitetään että työssä käyvät maksavat eläkkeemme. Pitäiskö ottaa käyttöön esim.tupla eläkevak.maksu niille jotka eivät ole kasvattaneet lapsia

Toimituksen poiminnat